Bitcoins & altcoins

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een virtuele munt, zeg maar een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. In tegenstelling tot euro’s, dollars of gelijk welke andere klassieke munt, bestaat er dus geen fysieke bitcoin die je in je portemonnee kan stoppen.
De bitcoin werd in 2008 bedacht door ene Satoshi Nakamoto, een programmeur of groep van programmeurs van wie we tot vandaag de ware identiteit niet kennen. In 2008 schreef hij een whitepaper waarin hij alle basisprincipes van bitcoin uit de doeken deed. De eerste echte bitcoin-transactie vond een jaar later plaats. Toen werd volgens de overlevering 10.000 bitcoin op tafel gelegd voor een pizza.In tegenstelling tot klassieke munten, wordt de bitcoin niet uitgegeven door één centrale bank. De munt wordt gecreëerd door gebruikers ingewikkelde computercodes te laten ontcijferen op een gedecentraliseerd systeem waarop iedereen is aangesloten: de blockchain. Het ontwikkelen van bitcoins heet ‘mijnen’ in het jargon. 

Waarom stijgt de bitcoin zo fors in waarde?

Dat de bitcoin nu opnieuw populair wordt, heeft meerdere redenen. Door de aanhoudend lage rente zijn steeds meer beleggers bereid om hun kans te wagen met een alternatief waar meer risico’s aan kleven, maar dat hen ook meer kan opleveren. Ook de ‘klassieke’ financiële wereld – banken en beurshuizen, dus – begint brood te zien in de hype.

De beursuitbater CME kondigde recent aan ook afgeleide beleggingsproducten te lanceren die gekoppeld zijn aan de bitcoin. En ook concurrent Nasdaq aast op de bitcoin-markt en werkt aan gelijkaardige effecten. Als die producten er komen – toezichthouders moeten daar nog groen licht voor geven – is dat groot nieuws. Want het zou betekenen dat het brede beleggerspubliek dan pas echt aan de slag kan gaan met bitcoin.

En dan is er nog de wet van vraag en aanbod. Toen Satoshi Nakamoto bijna tien jaar terug de bitcoin bedacht, bepaalde hij ook dat er maximaal maar 21 miljoen van die digitale munten mogen worden ontwikkeld. Vandaag staat de teller op 16,7 miljoen. Nu de interesse toeneemt, wordt er zo automatisch een schaarste gecreëerd, wat de prijzen verder de hoogte instuurt.

 

Hoe veilig is mijn geld als ik in bitcoins beleg?

Wie in bitcoins en andere virtuele munten investeert, moet beseffen dat hij of zij in een achtbaan stapt zonder veiligheidsgordel om. De digitale munt is niet alleen een risicovolle belegging om dat de koers op één dag plots alle kanten kan uitschieten.

Omdat ze niet wordt uitgegeven door een centrale bank of een erkend uitgever van elektronisch geld, valt de bitcoin evenmin onder enig toezicht. Sommige beleggers zien dat misschien als een pluspunt. Maar wie er zich aan waagt moet wel beseffen dat hij daardoor zijn geld kwijt is als het fout loopt. Ook als uw digitale wallet waar u uw bitcoins stockeert of uw account op uw handelsplatform zou worden gehackt, kan u nergens uw verhaal gaan halen.

Veel financieeltoezichthouders, waaronder ook de Belgische FSMA en de Nationale Bank, waarschuwden de voorbije jaren dat beleggers alles kunnen verliezen in een ‘worst case scenario. In november van dit jaar hadden de Europese toezichthouders beleggers er ook nog eens op gewezen dat ze moeten opletten met ICO’s. Dat zijn virtuele munten die in de slipstream van het bitcoin-succes worden uitgegeven. Maar onder de spelers die nieuwe munten die via dergelijke ICO’s – voluit Initial Coin Offering- uitgegeven, zitten vaak oplichters.

 

Wil je zelf beleggen in Bitcoins of andere coins dan  kan je ze aankopen bij een makelaar.

Ik heb ze zelf aangekocht bij CoinBase, hier krijg je zelf altcoins gratis aangeboden als je er over bijleert. 

CoinBase heeft een eigen wallet waar je je aangekochte coins kunt bewaren of je kan ze zelf overschrijven naar je eigen wallet.

Ik geef je de raad om wat info over de bitcoin te lezen, ben je een believer or not. Allesinds zie ik er toekomst erin.